BLOG

Op veler verzoek zal ik iets meer toelichting geven op de negen schilderijen die te zien waren in de Galerie Drentsche Aa in Balloo (16 mei-12 juni 2016).

Als eerste het schilderij “How Sweet” 2015, Oieverf op paneel (70 x 90 cm) Het was één van de allerlaatste prachtige dagen van de nazomer. De bel ging. Toen ik de deur open deed stond daar een werkelijk beeldschone jonge vrouw voor de deur in een outfit die ze speciaal voor deze gelegenheid had gekocht. Het was Marijke, één van de alten van ons koor. In mijn blauwe Jeepje togen we met open dak richting Taarloo, waar het Taarloosche Diep onder de naburige brug doorstroomt. Deze plek heb ik altijd diep in mijn hart gesloten, vanaf de brug is er zo`n schitterend uitzicht over de Aa en het landschap. Altijd even stoppen wanneer je er met de fiets langs komt. Stiekem parkeerde ik mijn Jeepje in de berm van de zandweg om de bocht. Alleen bestemmingsverkeer is daar toegestaan.Eigenlijk waren wij nu ook een beetje bestemmingsverkeer, vonden we. Ik had een mooie poseer sessie in gedachten. Marijke zittend op de leuning van de brug. En het wonderschone landschap erachter. Bijna een hedendaagse Mona Lisa.

Na enkele compositorische testjes begon ik met de opzet op paneel. Het duurde maar even of de eerste fietsers passeerden. Het was een mooi tafereel, Ik stond pontificaal met de schildersezel midden op de brug en Marijke zat in haar prachtige outfit op de rand van de brugleuning. “Aan het model ligt het zeker niet!” en meer van zulke opmerkingen kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd. Mensen verwachten soms dat je vanaf het allereerste moment een prachtig meesterwerk op het doek knalt. Ik lachte het weg en schilderde onverstoord door. Hilarisch. Als inspiratie of beter “bezieling” voor het werk had ik gelet op de waanzinnige portretten van de Amerikaanse kunstenaar Casey Baugh. Hij creëert in zijn werk een soort foto-effect door het model haarscherp te schilderen en de achtergrond vaag.

Het was een heerlijke middag met een bijzondere atmosfeer welke in het schilderij terug is te zien. Ik denk er nog vaak aan terug.

Klaas-Jan